Contrast
Groter

Hoe is het nu met: de rugstreeppad

14 april 2023

Een tijdje geleden hebben we ervoor gezorgd dat de rugstreeppadden een fijn thuis kregen in ’t Suyt II. We hebben maatregelen genomen om straks te kunnen bouwen zonder deze beschermde dieren te storen. Bijvoorbeeld door biotopen te maken, waar de padden kunnen voortplanten, overwinteren en schuilen. Ook dit jaar houdt ecoloog Marcel Schildwacht de rugstreeppadden nauw in de gaten. “Op dit moment zijn ze in winterslaap. Als het warmer wordt, worden ze wakker. Als ik een rugstreeppad was, zou ik het in de biotopen prima naar mijn zin hebben. En daar dus ook graag blijven. Er is namelijk alles aanwezig, wat een rugstreeppad nodig heeft: veel groen, laag water dat snel opwarmt, stenen om onder weg te kruipen en zand om in te graven. Een echt paddenparadijs!”

“De padden zijn nu nog een beetje verstopt, maar in de lente gaat u als omwonende ook merken dat ze er zijn. In april/mei willen ze zich namelijk graag voortplanten. De mannetjes imponeren de vrouwtjes door te ‘zingen’. Dat doen ze vooral ‘s avonds in koor en dat is goed te horen. Vooral als het overdag warm is en ’s avonds juist nog een beetje vochtig. We denken er nu over om in ’t Suyt meer biotopen te maken voor de padden. Zodat ze graag op deze plek in ’t Suyt blijven.”

Om verder te mogen gaan met het nieuwbouwproject, moesten we nu en in de toekomst een rugstreeppad-vriendelijk bouwterrein inrichten. De rugstreeppad is een beschermde diersoort. Volgens de Wet natuurbescherming mag je zijn leefgebied dan ook niet verstoren met bouwwerkzaamheden. Gelukkig hebben we met de biotopen en paddenschermen gezorgd dat het bouwgebied voldoet aan de eisen vanuit de Wet natuurbescherming en hebben we een ontheffing op deze wet ontvangen. Dit betekent dat we in het gebied mogen bouwen.